top of page

VEELGESTELDE VRAGEN

WAT IS COACHING?

Coaching biedt je de mogelijkheid om op een diep persoonlijke manier goed voor jezelf te zorgen – op emotioneel, mentaal en zelfs op zielsniveau.​

​

Mijn visie op coaching gaat verder dan alleen inzicht. Het draait om het doorbreken van belemmerende patronen en het stimuleren van oplossingsgericht gedrag op zowel carrière- als levensgebied. Het verkrijgen van nieuwe inzichten is een belangrijk onderdeel van dit proces, maar het echte doel is dat je je anders gaat voelen en je leven gaat leiden zoals jij dat wilt. Coaching biedt je de tools en steun om niet alleen te begrijpen wat je tegenhoudt, maar ook om actief stappen te zetten richting de toekomst die jij wenst.

​

Ik ben ervan overtuigd dat coaching je leven op een positieve manier zal veranderen. In mijn werk maak ik gebruik van bewezen methoden zoals RETeC, Neurosemantiek, Meta-coaching, NLP, Systemisch Werken en Transactionele Analyse, die je helpen om duurzame verandering te creëren, diep van binnen. Samen werken we aan het versterken van je emotionele en mentale veerkracht, zodat je het leven kunt leiden dat je voor ogen hebt.

​

VOOR WIE IS COACHING?
 

Het begint vaak met de vraag: Ben ik tevreden of gelukkig met hoe het nu gaat, of is er iets dat anders kan? Deze vraag gaat vaak gepaard met een verlangen naar verandering – het gevoel dat er iets anders moet gebeuren, zowel in je carrière als in je persoonlijke leven. Coaching kan de sleutel zijn om dit verlangen te verwezenlijken en je verder te helpen in je proces van verandering.

​

Iedereen komt wel eens op een punt in het leven waarop verandering nodig lijkt. Of het nu gaat om carrièrevragen, belangrijke levensgebeurtenissen zoals relaties, gezinsuitbreiding of privékwesties, het gevoel vast te lopen of voor een kruispunt in het leven te staan is iets wat we allemaal herkennen. Dit moment van reflectie is een kans – een kans om nieuwe inzichten te krijgen en te groeien.

Als jij bereid bent om deze verandering te omarmen, kan coaching je helpen om jezelf te (her)ontdekken. 

WAAR DIEN IK OP TE LETTEN BIJ EEN COACH?

HOE LANG DUURT EEN COACHTRAJECT?

Meestal tussen de 4 - 7 sessies. Hierbij ga ik altijd uit van jouw persoonlijke doelen en werk vanuit die openheid en bereidwilligheid. Tussen de sessies door houd ik minimaal 3 tot 4 weken aan. Na een paar sessies zul je echt het verschil al gaan voelen.

Coaching is een zeer persoonlijke ervaring, en juist dat maakt het proces zo waardevol. Het gaat om de connectie die je ervaart, de taal die de coach spreekt en of deze persoon voor jou geloofwaardig is. Omdat coaching geen beschermd beroep is, is het belangrijk om stil te staan bij de achtergrond van de coach. Er zijn drie belangrijke punten waar je op kunt letten:

​

  1. Heeft de coach een erkende opleiding succesvol afgerond?
    Het is cruciaal dat de coach een geaccrediteerde opleiding heeft gevolgd. Opleidingen die erkend zijn door professionele organisaties zoals NOBCO, NOLOC, EMCC of ICF garanderen een hoog niveau van expertise. Een kort durende training of seminar maakt nog geen coach, net zoals je niet naar een dokter zou gaan die alleen een workshop heeft gevolgd over de anatomie van de mens. Vraag naar de opleiding van de coach of zoek deze informatie online (bijvoorbeeld via LinkedIn).

  2. Is de coach zelf intensief gecoacht of onder supervisie?
    Dit is een van de belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen. Een goede coach heeft zelf het proces van coaching doorgemaakt en wordt vaak ook zelf gecoacht of staat onder supervisie. Dit zorgt ervoor dat zijn of haar persoonlijke thema’s niet in de weg staan van het coachingproces. Net zoals je bij een personal trainer zou vragen of de trainer zelf fysiek in topvorm is, geldt voor een coach hetzelfde: apply to self first. Vraag de coach naar zijn of haar eigen coaching- en supervisietrajecten om te begrijpen hoe zij dit in hun werk integreren.

  3. Welke intermenselijke kwaliteiten brengt de coach mee, en wat is diens (levens)ervaring?
    Naast opleidingen en supervisie is het belangrijk om te onderzoeken welke persoonlijke eigenschappen de coach heeft en welke levenslessen en ervaringen zij meebrengen. Wat zijn de professionele en persoonlijke achtergronden van de coach? Hoe kunnen deze jou inspireren of ondersteunen in jouw proces? Dit zegt veel over de stijl en effectiviteit van de coaching. Vraag de coach naar zijn of haar eigen carrière- en levenservaring, of kijk naar hun profiel op LinkedIn om een beter beeld te krijgen.

Coaching wordt niet vergoed via de verzekering. Wel valt coaching, als particulier, in de meeste gevallen onder studiekosten en krijg je (boven het drempelbedrag van € 250,00) een aanzienlijk deel terug van de belastingdienst. Ook kan je denken aan het gebruik maken van je opleidingsbudget of andere budgetten via je werkgever. Werkgevers en ondernemers kunnen de coaching als kosten boeken t.b.v. belastingvoordelen en de BTW in de meeste gevallen aftrekken.

​

WORDT COACHING VERGOED VIA DE VERZEKERING?

Staat je vraag er niet tussen of wil je meer weten? Neem contact met me op. Ik beantwoord graag je vragen.

bottom of page